© Copyright  Hollandse kropper club

Een (thee) ei hoort erbij.

maart 2015


Een voorkomend probleem bij onze Hollandse Kroppers kan zijn, een koppel Hollandse Kroppers welke de eieren kapot trapt in de nestschaal, dit is vervelend maar gemakkelijk te verhelpen.
Dit probleem is te voorkomen door te werken met een thee-ei, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Hema ,Vroom en Dreesman of een ander warenhuis.

dit is de oorspronkelijke wijze van gebruiken van een thee-ei


Het werkt als volgt, als de duivin het 1e ei gelegd heeft, doet men dat ei in een thee-ei en legt deze weer onder de duivin in de nestschaal.
Na het leggen van het 2e ei hetzelfde met dat ei.

Na 6 dagen broeden halen we de beide eieren uit het thee-ei en kijken of ze bevrucht zijn, indien ze bevrucht zijn doen we beide eieren weer in de thee-eieren.
2 dagen voor de uitkomst van de eieren, dus op de 18e dag van het broeden, gerekend vanaf de datum van leggen van het 1e ei, halen we de eieren weer uit het thee-ei en leggen ze weer onder de duiven in de nestschaal.

een dunbonte duivin op de geschouwde thee-eieren


Gelijktijdig met het terugleggen van de eieren leggen we ook een krielkippenei of een aardappel welke groter is dan de Hollandse Kropper eieren bij de broedende Hollandse Kroppers in de nestschaal.
De eieren zullen dan normaal uitkomen en doordat er een krielkippenei of een aardappel in de nestschaal ligt, hebben we minder kans op verliezen van zeer jonge duiven en zullen de jonge Hollandse Kroppers voorspoedig opgroeien tot nieuwe aanwinsten voor onze liefhebberij.

zo nu maar wachten of de eieren uitkomen


Dit alles kan niet zonder een nauwkeurige administratie van de gelegde eieren per koppel, maar dat doen al heel veel liefhebbers.
Hopelijk kunnen we elkaar hierdoor helpen en komen er veel jonge Hollandse Kroppers op onze fokkersdag in september.

Met vriendelijke sportgroeten,

Gert Sterling 


                       

© Copyright Hollandse kropper club  |   Design www.Barten.eu