© Copyright  Hollandse kropper club


SCHAKELPEN VAN Ridder  Gert Sterling

september 2019

Een complete verrassing van vrienden vanuit de hobby.

Als je ‘s morgens door je naaste familie met een smoes wordt meegelokt naar het gemeentehuis kun je niet bevroeden wat je te wachten staat.
Compleet verrast en overdonderd was ik toen op 26 april 2018 een goede week na mijn pensionering, met de smoes dat het rijbewijs van mijn dochter verlengd diende te worden en mijn aanwezigheid gewenst was, ik door mijn vrouw en dochter meegelokt werd naar het gemeentehuis in Deventer.

Eenmaal aangekomen bij het gemeentehuis zij mijn dochter, pa ga hier maar naar binnen dat is korter, goedgelovig als ik was, volgde ik haar.
Wat me toen overkwam vergeet ik mijn hele leven niet meer, om de hoek van het bordes werd ik opgewacht door de burgemeester Andries Heidema van Deventer, met de mededeling komt u verder meneer Sterling.
Nu zeggen ze niet zo vaak meneer tegen mij, dus ik dacht wat heb ik nu aan mijn pet hangen en verbaasd en overdonderd zeg ik oeh oeh, zegt de burgemeester “dat zeggen uw duiven ook”en daar moest ik hem gelijk in geven.
Binnengekomen in de raadszaal werden mijn vrouw en ik hartelijk ontvangen met koffie en gebak, onze dochter moest via een sluipweg weer naar buiten.
Er zaten al meerdere mensen in de raadszaal, het waren allemaal inwoners van Deventer. 
Toen had ik al een donkerbruin vermoeden wat er aan de hand was en de emoties kwamen al snel naar boven.

Toen een ieder aanwezig was in de raadszaal had de burgemeester voor een ieder een persoonlijk woord en werd voor de meesten duidelijk waarvoor we ontboden waren op het stadhuis.
Daarna gingen we in een stoet naar de Grote of Lebuïnuskerk welke aan de overkant van het stadhuis gelegen is.
Binnen gekomen in de Grote of Lebuïnuskerk kregen we een staande ovatie van de aanwezigen in de bomvolle kerk.
Toen had ik het niet meer, zoveel bekenden uit de duivenwereld waren van heinde en verre naar Deventer gekomen om aanwezig te zijn bij mijn huldiging tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Een overweldigend gevoel overviel mij om zo een Koninklijke onderscheiding in ontvangst te mogen nemen voor mijn verdiensten in de hobby.
Dat een gewone duivenjongen uit Deventer dit allemaal mee mag maken.Na afloop van de huldiging werd er Oranje bitter en een hapje geserveerd in de kerk.
Daarna hebben we nog even een afzakkertje gepakt.
Ik heb nooit geweten wat voor een organisatie en werk het is om zoiets voor elkaar te krijgen en wil mijn familie en duivenvrienden hiervoor dan ook hartelijk bedanken.
Vaak als ik aan dit alles terugdenk, krijg ik kippenvel op mijn armen, dan ga ik het duivenhok in en geniet van de prachtige hobby en fijne herinneringen welke ik aan mijn duivenvrienden heb.

Nu even iets anders, wat toch wel één van de mooiste dingen is in het leven van een duivenliefhebber, de fok van, in mijn geval, de Hollandse Kropper.
Ook dit jaar in het duivenhok gaat alles redelijk naar wens, fok met 6 koppels Hollandse Kroppers, waarvan 4 koppels zwartbont x zwartbont 1 koppel zwartbont x geelbont en 1 koppel zwartbont x dunbont. 
Dat gaat lang niet altijd van een leien dakje, maar met vallen en opstaan komt er meestal wel weer een redelijke zwartbonte Hollandse Kropper uit welke aan de meeste eisen voldoet en anders volgend jaar maar weer beter. 
Het is toch wel verschillend hoe met name de duivinnen aan de voortplanting denken, de ene heeft met een dag of 10 na het koppelen al eieren gelegd, maar een ander pas na een dag of 30.
Maakt allemaal ook niet zoveel uit, de natuur laat zich niet dwingen en dat is maar goed ook.
Het fokseizoen is voor mij het mooiste seizoen van het jaar al dat jonge grut, je kunt het in je hoofd nog zo goed bedenken, je weet nooit met 100% zekerheid wat er uit de eieren komt.

In augustus/september wordt de balans opgemaakt en kritisch gekeken naar welke Hollandse Kroppers het volgende broedseizoen de hokken mogen bevolken en is de cyclus weer rond. 
Ik hou wel van een uitdaging om vanuit meerdere kleurslagen, een in mijn ogen goede zwartbonte Hollandse Kropper te fokken.

Met vriendelijke sportgroeten,
jullie ridder, Gert Sterling.                       

© Copyright Hollandse kropper club  |   Design www.Barten.eu