© Copyright  Hollandse kropper club

Schakelpen

September 2009

Een jaar zonder jonge duiven.

Toen Robin mij vroeg een stukje te schrijven vond ik dat goed. Maar ja, waar schrijf je dan over? 

Op de clubdag het mooiste jong hebben, maar ook op die zelfde dag nam Sam de Zoete afscheid van zijn kroppers. Terwijl ik voor het eerst kennis maakte met Hollandse kroppers bij meneer de Zoete. Tijdens de club show in Amersfoort had ik ook drie duiven in gezonden Een duif was zelfs het mooist getijgerde jong. Ze kwamen allemaal redelijk goed door de keuring heen maar, èén duif vond Robin te agressief. Ik heb gehoord dat deze duif Robin door de hele sporthal heeft gesleurd!

Het jaar 2008 was een goed jaar met zeven koppels een twintig jongen gefokt en ook nog hebben ze zelf groot gebracht. En half weg augustus de broedhokken gesloten en in oktober al de koppels voor 2009 op papier gezet en de rest opgeruimd. En met frisse moed 2009 ingegaan. Een paar weken na de clubshow op eens twee duiven dood in het hok en er was niks aan te zien. 

Een paar weken later waren er weer twee duiven dood maar drie van de vier dodenduiven waren op de clubshow geweest, ook de agressieve duif ging dood. Volgens een dierenarts was het een circo virus. Ik heb begrepen dat meneer Veldhuisen het zelfde virus heeft gehad. Hier door zijn bepaalde kleurslagen helemaal verdwenen. Misschien moeten we een keer contact opnemen met de stichting zeldzame huisdierrassen en misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen? Ze hebben de Groninger slenk en de Hyacintduif ook geholpen. Terwijl deze rassen veel minder kleurslagen kennen. Of moeten we met andere rassen gaan inkruisen ?

Dus de koppels die ik in gedachte had gingen niet door. Ik moest alle koppels veranderen ook twee oudere koppels. Tijdens het koppelen ging het ook niet goed. Eén koppel vocht zo erg dat er een oog werd uitgepikt dus, weer een koppel kwijt geraakt. Dus met die koppels verder gegaan de duiven waren het er niet mee eens hoe ik de koppels indeelde . Met als gevolg dat het nu weer augustus is en ik nog geen jong heb gefokt. Ik hoop dat het volgend jaar in 2010 beter gaat. Hopelijk hebben andere beter gefokt! We beginnen dan maar weer opnieuw met fokken maar dan met 4 koppels.

Vriendelijke groet Peter Benschop

                       

© Copyright Hollandse kropper club  |   Design www.Barten.eu