© Copyright  Hollandse kropper club

HOKKENBEZOEK IN HET NOORDEN

17 juni 2017

Deelnemers: Hannes/Betsie Kramer, v.Putten, Vrielink, Buitenhuis, Snijders, Woudstra, v.d.Ploeg, Hannie/Marrie de Jong, v.d.Zee, Feenstra, Tuinman, Mangroe en Slijpen.
( enkele leden hebben afgezegd en 2 bestuursleden konden helaas niet mee.)

Vijftien Hollandsekropperliefhebbers waren om half 11 bij Johannes en Betsie Kramer in Bedum present ! Toch een flink stuk rijden voor de meesten van ons, maar het was weer de moeite waard.
De koffie en’Grunniger kouke’ smaakte zoals altijd weer prima. Gelukkig is Hannes weer flink opgeknapt na zijn hartoperatie. Al jarenlang heeft hij vele Blauwroeken, enkele Blauwzilvers in zeer goede kwaliteit. (zie ook verslag IN & OM januari 2017)

Waar zouden ze het over hebben ?

Dus we waren best wel nieuwsgierig of hij al weer een aantal mooie jongen had. Dat was zeker het geval, een vijftiental jongen waren te bewonderen. We kregen zo nu en dan ‘deskundige’ uitleg van hun kleinzoon Floris, die door opa wordt opgeleid als toekomstig fokker.
Met de uitspraak: "Deze moet je niet nemen, die pikt steeds", kreeg Floris de lachers op zijn hand.

De toekomst voor onze hobby: Floris.

Een aantal jongen beloofden prachtige dieren te worden, hoewel het wit in de voeten en op de rug hier en daar nog niet helemaal weg was. Een opvallend verschijnsel bij de Blauwroeken is een witte pen in het voetstuk. Een enkel dier vertoont dit euvel en dat is nog terug te voeren naar de jaren 70 bij een prachtige grote blauwe doffer, met witte voetpen, van dhr. Schlüter: HH 605-’72.
Met deze doffer heb ik destijds een groot deel van mijn stam opgebouwd en steeds kwam en komt dit kleine euvel terug. En dat bij de oerkleur Blauw !

Deze veelbelovende jonge vogel zien we vast wel eens ergens op een show.

Het werd tijd naar Peize te vertrekken, daar zitten Rikus en Kinie vast al op ons te wachten.
En ja hoor, we werden hartelijk ontvangen met een drankje en snel even een eerste blik naar de duiven en hun nieuwe onderkomens werpen. ( meer hierover in IN & OM januari 2016 en in Kleindier Magazine van maart 2017.)

Wat heel veel indruk maakte was het prachtige ruime erf midden in een bosachtig gebied, met heel veel vogelgezang van o.a. merel, winterkoninkje, vink, roodborst en het zwartkopje.
Rond half één werden we getrakteerd op een heerlijke lunch: soep, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, broodje kaas of ham. Heel erg lekker allemaal, volgend jaar maar weer naar Peize!?
Wat de fok betreft was het een stuk minder, weinig eieren en een enkele jonge Saksische kropper.
De Voorburgers deden het niet !! Hoe kan dat toch? Vorig jaar rond de 70 jongen.
Voor wie het nog niet weet: Rikus is de zeer actieve secretaris van de Voorburgse Kopperclub.
Nieuw in zijn prachtige hokken waren een 30-tal witte Engelse Dwergkroppers. Een heel goede Duitse fokker hiervan, werd te oud en kon zijn duiven niet meer zelf verzorgen. Hij vertrouwde zijn stam toe aan Rikus en aldus geschiedde.

Witte Engelse Dwergkroppers, net iets anders dan de Hollandse Kroppers .

Rond de klok van twee vertrokken we naar Vledder, woonplaats van Fokje en Fedde van der Ploeg. Dit zou het derde en laatste bezoekje van deze dag worden. We konden kiezen uit een route via de snelweg, maar ook voor ‘binnendoor’. Hannes en ik kozen voor binnendoor: Norg, Veenhuizen, Appelscha en de Doldersummerheide, echt een prachtige route! En jawel, we waren 1 minuut eerder dan de anderen. Fokje stond ons al op te wachten, het was al iets later dan de planning. Volgens mij gingen de hapjes en drankjes er goed in en er werd weer heel wat afgekletst.

De bloemenrijke tuin, met duivenverblijf, vijver en afdakje bij Fedde en Fokje.

Laatste stop: nog even genieten in Vledder, zou de ober nog komen ?

De jeugd heeft de toekomst, een zestal jongen waar de hoop op gevestigd is.

Fedde had ca. 15 jongen geringd en daar lijkt wel mooi spul tussen te zitten, veelal zwart en enkele zwarttijgers. Het niveau van zijn Hollandse Kroppers is wel wat minder geworden doordat hij zich enkele jaren met succes bezig heeft gehouden met de Geelzilverbonten. Die zijn inmiddels naar verschillende fokkers verhuisd. Later op de middag kregen we er nog een gast bij: Wil Slijpen, echtgenote van onze vorige voorzitter Toon Slijpen. Ze waren gisteren al naar een hotel in Bedum gegaan, want om in één dag vanuit het Limburgse land (Swalmen) naar Bedum te gaan voor de hokbezoeken en dan ’s avonds weer terug naar Limburg, werd hun toch een beetje te gek.
Toon, prachtig dat je er van ‘zo ver’ weer bij was vandaag.
En met dit positieve bericht sluit ik dit verslagje af, maar niet nadat ik onze gastvrouwen Betsie, Kinie en Fokje, de gastheren Rikus en Hannes, hartelijk wil bedanken voor het gastvrije onthaal !!

Een verslagje van Fedde.

         ^^ Omhoog ^^                       

© Copyright Hollandse kropper club  |   Design www.Barten.eu