© Copyright  Hollandse kropper club

HOKBEZOEKEN RONALD CORNELISSE, JAN & INA van VELDHUISEN en 

HANNIE & MARRIE DE JONG            op zaterdag 18 juni 2016

"Je hebt er maandenlang naar uitgekeken, maar eindelijk daar is ie dan …………………de zon", zong Gerard Cox ooit. Maar voor ons was het niet "de zon " maar "de Hokbezoekdag 2016".
Omstreeks 8.15 uur vertrekken Rikus Hagenauw, Hannes Kramer en ik uit Vledder richting Schagen, naar Ronald Cornelisse. Iets voor tienen waren we er en al gauw genoten ca. 18 Hollandsekropperliefhebbers uit alle windstreken van de koffie met een lekkere koek, geserveerd door Ronald zelf. Samen met zijn vrouw, een dochter en een zoon wonen ze daar al een flink aantal jaren in de ‘nieuwbouw’ van Schagen.Oh ja, ook hun Friese stabij Rocky neemt een belangrijke plaats in.
De ruimte achter het huis is beperkt en zijn twee duivenafdelingen staan geheel achter in de tuin. Ronald zou zijn hokken graag wat groter willen hebben, maar ook andere prioriteiten spelen een rol. Voor hem als timmerman zou dat een kleine moeite zijn.
Zwart en Zwarttijger in goede en zeer goede kwaliteit bevolken zijn hokken. Enkele mooie jongen liepen of vlogen al rond, maar liever had hij er al een paar meer gehad.Eén jong (de mooiste) leek wel een Andalusisch blauwe. (uit zwart)


Tijdens het bezoek in Schagen werd er flink gepraat, gekeken, gediscussieerd, gefotografeerd en vooral ook genoten.


Maar ja, de tijd gaat snel en rond 11.30 uur ging het gehele selecte gezelschap naar Jan & Ina van Veldhuisen bij Medemblik. Zeker degenen die daar nog nooit geweest waren hebben hun ogen uitgekeken !


Vooral de schilderskwaliteiten van Jan werden hoog gewaardeerd.Het lijken wel foto’s !

Tientallen, misschien wel 200 kunstwerken heeft hij al geschilderd. Vogels, libellen, koeien, de gehele natuur vormen zijn inspiratiebron. De natuur speelt bij Jan en Ina allebei een zeer grote rol. Ina heeft zich bekwaamd in natuurfotografie en vele foto’s zijn door Jan op doek gezet.


Een andere grote verrassing was de enorme verzameling miniatuur trekkertjes.
(ca. 750 stuks) van hun zoon Henk die naast hen woont. Henk heeft ons verteld hoe zijn hobby is begonnen en uitgebouwd.
Vele vragen werden door hem enthousiast beantwoord. Prachtig allemaal!Daarna naar de dwerggeiten: Wat veel! Wat mooi! Wat een werk!
Landelijk genieten ze hiermee grote bekendheid en wie wel eens naar het programma "Utopia" van SBS-6 kijkt, zal de twee geitjes afkomstig uit hun stal, wel eens gezien hebben.
Voordat we naar de Hollandse Kroppers gingen, werden we op heerlijke soep en broodjes getrakteerd.
Dat ging er prima in! Tijdens deze lunch zaten we als één grote familie in de serre of vlak er voor, met het uitzicht op de vijvers met eenden, ganzen en zwanen. De ruimte rondom hun boerderij aan het Wagenpad 16 nabij Medemblik is zeker niet beperkt, zoals bij meerderen van ons het geval is.
Wat een ruimte! Vele bomen, struiken, hortensia’s, geraniums en hosta’s maken een prachtig geheel van alles. Tot slot naar de Hollandse Kroppers. Meer dan 100, misschien wel 130 Hollandse Kroppers in bijna alle 22 erkende kleurslagen bevolken zijn ruime hokken:

3 afdelingen in totaal 20 m. lang en 5 m. breed en de vele broedhokken tegen de achterwand. Een lange voliére er voor van ca. 5 m. breed zorgt voor de nodige zonnestralen met o.a. vitamine-D.
Er liepen heel wat mooie dieren rond, het aantal jongen viel wat tegen. Door gezondheidsproblemen heeft Jan dit voorjaar niet alle aandacht aan zijn duiven kunnen besteden en wij weten als Hollandsekropperliefhebbers maar al te goed dat we een ras hebben gekozen dat wel de nodige aandacht vergt, zeker in het broedseizoen.
Voor het vertrek naar de familie de Jong, zeg maar Hannie & Marrie, in Groot-Ammers, kregen de liefhebbers eerst nog iets te drinken aangeboden.
Op naar Groot-Ammers ! Waar ligt dat ? Aan de Lek, bij Schoonhoven en niet zo ver van Rotterdam. Meer dan anderhalf uur rijden via Amsterdam en Utrecht. Het was bijna 4 uur dat we daar arriveerden. Even iemand vragen waar de Jong woont……."oh, de ‘dafjesman’ was het antwoord. Hannie en hun zoon hebben namelijk meerdere oude ‘Dafjes’ opgeknapt.
We werden hartelijk ontvangen (ze waren een uurtje eerder bij Veldhuisen vertrokken) met koffie/thee en heerlijke huisgemaakte kwarktaart of een stuk cake.|


Ze wonen daar prachtig in "Villa Weltevree".Achter hun woning een fraai overdekt terras van waaruit je uitkijkt op o.a. hun duivenhok.
Ik vermoed dat ze daar regelmatig zitten te genieten en misschien wel met een glaasje wijn of i.d.
Hun Zwartbonte Hollandse Kroppers worden uitstekend verzorgd en het ziet er keurig schoon uit allemaal. Henk Snijders zal wel zeggen: "Poepen deze duiven niet?"
De kwaliteit van hun duiven stijgt jaarlijks en samen met onze voorzitter Gert hebben ze de Zwartbonten goed op de kaart gezet de laatste jaren. Een zestal jongen, waarvan enkele mooie, konden we bewonderen.


Een groentetuintje naast de voliére zou een prachtige plek zijn voor enige uitbreiding, voor de jonge dieren bijvoorbeeld.
Aardappels kun je immers veel beter geschild en wel kopen en ook sla kost ’s zomers weinig. (kun je tegen plagen Marrie?)
’t Werd tijd de dag af te ronden en Gert deed dat op uitstekende wijze. Velen van ons moesten nog een flinke afstand afleggen. Rond 19.05 uur arriveerden we weer in Vledder met ruim 480 km. op de teller en toen moesten Rikus en Hannes nog resp. naar Peize en Bedum, dus zij zullen deze dag ongeveer 600 km. hebben afgelegd en ik weet zeker dat ze, net als ik, daar geen kilometer spijt van zullen hebben. Tot slot:
We kunnen terug zien op een fantastische dag met een hartelijke ontvangst bij alle 3 fokkers en nogmaals heel hartelijk dank daarvoor Ronald, Jan & Ina en Hannie & Marrie !!

Een verslag door Fedde.
juni 2016


                       

© Copyright Hollandse kropper club  |   Design www.Barten.eu