© Copyright  Hollandse kropper club

RONDJE GELDERLAND EN TWENTE

Zo nu en dan gaan Fokje en ik een “Rondje Duivenmensen” doen, even een praatje….. maar vooral kletsen over en kijken naar duiven, en geen gewone duiven, nee………………………. 
Hollandse Kroppers!!

Zo nu en dan komen Wout en Eefje Bouman eens bij ons en wij bij hen.
De ouderen onder ons kennen Wout nog wel, de man met de prachtige rood- en zwartbonten en ……twee stevige knuisten. 
Destijds woonachtig aan de Tinkelenbergstraat 7 in Sijbrandaburen bij Sneek. 
Wout is al een flink aantal jaren niet meer lid van de HKC, maar heeft nog altijd enkele Hollandse Kroppers in wit en geelzilver.
Ze wonen al jaren in Heerde. 
Zoals vanouds werden we weer zeer gastvrij onthaald.

Even kroppers kijken: enkele mooie jonge witte en een prachtig geelbont jong, die alle drie op een show niet zouden misstaan. 
Rond half 12 zetten we onze tocht voort naar Wim en Jannie te Brake in Aalten bij Winterswijk. 
We komen daar al jaren en ook onze vrouwen kennen elkaar goed. 
Van Wim kreeg, kocht of ruilde ik regelmatig mooie zwarten en/of zwarttijgers.
Voor een deel is mijn succesvolle stam hier mee opgebouwd en daar ben ik Wim dan ook erg dankbaar voor, hij krijgt van mij nu nog een zwartroek.
Of we nu wilden of niet, we moesten even een broodje mee-eten, “ heerlijke broodjes van roomboter”, zei Wim en inderdaad ze waren heerlijk.
Zoals bijna alle jaren fokt Wim vrij veel jongen in zwarttijger, zwart, rood- en geeltijger en ook nog rood en geel met een prachtige kleur er op, zonder blauwe gloed.
Deze keer zaten er weer heel erg mooie bij.

Toen richting Almelo, daar even zoeken, want de wegen waren veranderd en zo ineens stonden we voor de deur bij de familie Snijders. 
Ze zeggen wel eens dat “Tukkers” gastvrij zijn, nou we zaten amper of de koffiegeuren trokken al door de kamer, en een kopje koffie valt er prima in als je 1 ½ uur in de auto gezeten hebt. 
Wat de jonge Hollandse Kroppers betreft, heb je altijd hoge verwachtingen bij Henk. 
En dat was nu ook weer zo: prima kwaliteit, hoewel je ze pas goed kan beoordelen na de rui.
Op naar Kleine Schaars in Ootmarsum, hij had altijd rood-en witroeken, maar …..is overgestapt op zwart en zwarttijger en dat spreekt mij natuurlijk erg aan.
Andre heeft vorig jaar een aantal van Meindert de Jong gekocht en fokt daar nu prima jongen uit, mooi om te zien en mooi om te weten dat het goed zit met de kwaliteit en kwantiteit van de zwarttijgers ! 
Een openbaring was zijn nieuwe duivenhok, dat zag er prachtig uit.

Na de bekende Twentse gastvrijheid vertrokken we ’s avonds naar Robin en Elske Woudstra.
Het was 21 juni, de langste dag van het jaar, dus tijd genoeg voor het donker zou worden.
Robin heeft ook een prachtig nieuw duivenhok, eigenlijk is het een grote stenen garage waarvan de duiven een luxe appartement met 3 afdelingen bevolken: 2 broedafdelingen en 1 voor de jongen. 
Een grote voliere ervoor waarin de duiven zich prachtig kunnen showen.

Ze zeggen wel eens dat het in een nieuw hok met de fok eerst niet zo goed gaat, maar daar is bij Robin en ook Andre niets van te merken. 
Vanaf een afstandje zag ik al een paar prachtige blauwbonte jongen, ook van dichtbij en zelfs na een nadere inspectie (grapje) waren ze nog van zeer goede kwaliteit. 
Henk maak de borst maar nat !

Ook in wit had Robin goed gefokt. 
’t Was tijd geworden huiswaarts te keren, hartelijk dank voor de koffie, tegen 10 uur reden we Vledder binnen, de zon was nog net niet onder.
Het was een mooie, maar ook wel inspannende dag . 
Het mooist van alles was misschien wel het feit dat alle 5 Hollandsekropper-liefhebbers goede fokresultaten hebben geboekt en dat belooft wat voor ons EEUWFEEST in 2014.

Sportgroeten van Fedde van der Ploeg.

                       

© Copyright Hollandse kropper club  |   Design www.Barten.eu